• JORDBRUKSPORJEKTET MAMAN ULLA

    Upptill finns meny med sidor av längsiktig karaktär. Nedan finns akutella inlägg i tidsordning. De är ordnade i kategorier till vänster.

Rapport Maman Ulla i Örebro

Vi är på gång och bygger tre hus av plank. Två är klara för att vi ska kunna bo där. Plank har sågats till från träd som vuxit i en dunge av träd på vår jord. Fem kvinnor har fått betalt för att bära hit planken. Det finns inte många jobb för kvinnor. Kvinnan på bilden gör som många andra har med sitt barn på ryggen. Vi har jordgolv, men de  ska cementeras. Ingen el finns så vi tar med ett par solljuslampor.

I början är det väldigt primitivt boende. All matlagning måste ske ute på eldplatsen, som ligger mitt i solskenet. Det finns inget vatten. Vi planerar gräva en källa på tomten. Nu bärs vatten från en naturlig källa och det tar ungefär en timme att gå fram och tillbaka. I september bränns jorden. Askan blir näring.

När vi kom passerade vi en bananstock utlagd för transport med lastbil till Brazzaville. Som framgår av bilderna kom den också förbi våra hus. Var eller varannan vecka kommer lastbilar. Vi startar vårt odlande i liten skala. Det finns en bananplantering med över 300 plantor. Det är Feli som syns på bild som röjt och planterat.. Feli har röjt och planterat jordnötter och där har han också Gombo, en lokal grönsak.
Sista bilden är från savannen. Här ska röjas för ett majsfält. I bakgrunden syns regnskogen Bangou.
Det finns en park för boskap inhägnad. Där ska byggas en innepark till djuren.

 

 

(Visited 51 times, 1 visits today)
Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *