• JORDBRUKSPORJEKTET MAMAN ULLA

  Upptill finns meny med sidor av längsiktig karaktär. Nedan finns akutella inlägg i tidsordning. De är ordnade i kategorier till vänster.

Kindamba

Kindamba t o m 2011

Distriktet Kindamba skapades 1959.  Om de stora jordbruks-, skogs- och de sociokulturella resurserna kunde utnyttjas, skulle Kindamba vara ett naturligt centrum och Pools kornbod.

Här finns knappt 20 000 invånare, varav drygt hälften är ungdomar. Fem etniska grupper lever tillsammans, Sundi, Teke, Minkenge, Bembe och Pygméer. Människorna arbetar huvudsakligen inom jordbruk med livsmedelsodlingar i mindre skala av maniok, bananer, grönsaker, jordnötter, apelsiner mm. Viss förädling sker av jordbruksprodukter som ris, majs, soja och bönor. Under kriget skövlades området fullständigt och återhämtar sig nu. Boskapsuppfödning återuppstår.

Det finns ett lasarett, med läkare och några sjuksköterskor, apotek med personal, laboratorium, operationsavdelning. Det finns också fem dispensärer i distriktet. Närmaste lasarett finns i Mindouli.

Kindamba har en allmän högstadieskola och en för jordbruk samt ett tiotal primärskolor.  En lokalradiostation har tre anställda.  Evangeliska kyrkan, Frälsningsarmén, Katolska kyrkan och ett antal sekter är aktiva. Röda Korset har en avdelning. Landets industriminister kommer från Kindamba och har viss verksamhet och aktivitet i Kindamba.

 

(Visited 67 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Gunnar Johansson

  Hej Hans och Alphonsine!
  Hoppas Ni får behålla hälsa så Ni kan göra skillnad för befolkningen. Det är faktiskt inget klander på Congoleserna men håll med om att det är en stor skillnad i utbildning. Ge dem Fred och hopp om en bättre morgondag. Hjälp dem med utbildning så de kan bygga ett stabilt samhälle.
  En sak oroar mig väldigt mycket, Du skriver om jordförstöring! Vet du inte att en bondes första plikt är att förbättra sin jord. Jorden är allt som bonden äger, sköter han den illa så går det honom illa.
  Det var ett stort område ni har 800 ha. Hur fort växer skogen till virke och ved. Går det att använda träkonstruktioner för skadedjuren Termiter mm. Ni måste göra en plan för skogsplantering avsätta mark för fruktodling. Försök att hålla husdjur så ni får gödsel annars får ni gröngödsla Bryt aldrig mera mark än ni kan hålla jorden i gott skick. Matjordslagret ska växa i tjocklek och bördighet. Ni får göra som bönderna gjorde här innan de började med genvägar. Plöj inte utan blanda in gödsel och gröngödsel i matjorden. Använd kvävefixerande växter till gröngödsling annars förbrukar nedbrytningen växtnäringen Ni förstår det är ju ett svenskt storjordbruk ni köpt. Sköts det väl blir det en modell sköts det illa blir det dåligt
  Hoppas det går bra för Er. Sen är det viktigaste Sköt väl om er hälsa!
  Julhälsningar från Gunnar

  • Hej Gunnar och God Jul mm. Viktigt du säger om matjordslagret och jag ska kolla med den ansvarige, som är utbildad inom trädgaardsnäringen. Vi ska ju anlita olika experter i den fortsatta planeringen.
   Ha det bra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *