• JORDBRUKSPORJEKTET MAMAN ULLA

    Upptill finns meny med sidor av längsiktig karaktär. Nedan finns akutella inlägg i tidsordning. De är ordnade i kategorier till vänster.

Maman Ullas jordbruksprojekt

I Kongo är jordbruket en nyckelfaktor för att bryta den fattigdom som finns. Ungefär hälften av människorna kan räknas till de fattigaste i världen enligt FN:s kriterier och det är ett stort hinder för utveckling. Många går hungriga till sängs. På landsbygden där Maman Ulla finns, är fattigdomen över 70% enligt Kongos egen statistik.Området är fattigt och isolerat

Kartan visar största delen av distriktet Kindamba. Jorden ligger vid det svarta krysset och gränsar till regnskogen Bangou, det gröna i kartan. Från jorden når man stora riksvägen till Brazzaville på en 19 km lång väg.

Jordbruk är den huvudsakliga sysselsättningen på små fält, som ger mycket liten inkomst. Odlarna och uppfödarna är fattiga och dåligt organiserade.  De viktigaste grödorna i området är banan, majs, jordnötter och bönor. Förr fanns här stora boskaps-parker, som nu byggs upp igen. Vägarna i området är praktiskt taget oframkomliga stora delar av året. Ungdomen saknar sysselsättning och många flyttar in till städerna. Finansiering till jordbrukssatsningar är praktiskt taget obefintlig.

Kooperativet som driver projektet startar jordbruket i mycket liten skala för att etablera sin närvaro i  det område som heter Vounda. Med hjälp av expertis i Kongo och Sverige skall verksamheten utvecklas i större skala. Kooperativet har en stor boskapspark med ett femtontal djur samt en mindre hage för ca femton får. På grund av rebelluppror och väpnade konflikter har vi inte kunna finnas i Vounda sedan början av 2016. Människor har flytt. Någon odling i Vounda har inte kunnat ske.

Vi behöver bo i Vounda för att det överhuvudtaget ska gå att bedriva projektet och de som arbetar med jorden behöver kunna övernatta. Vi etablerar en helt  ny by ”Maman Ulla i Vounda” och har byggt fyra enkla hus.

Kooperativet vill bygga ett utbildningscenter i Vounda med teoretisk och praktiskt utbildning förr hållbar ekologisk odling. Många odlare äger fält som de inte har ekonomiska resurser att utnyttja. Kooperativet kan gå in och hyra fält och stödja dem. Genom strategin med praktik och utbildning kan projektet expandera till många områden och hjälpa många. Läs mer utförlig vision.

Odling väljs efter konsultationer med jordbruksexperter bland bananer, ananas, oljepalmer, majs, soja, jordnötter, citrongräs, citroner m.m,, fruktträd som avokado, mango. letiers, safous. Den övergripande tekniken ska var Agroforestery. Kongo har två odlingssäsonger under året. Läget mitt under ekvatorn ger produkter året om.

Projektet skapar tillräcklig inkomst till brukarna och särskilda planer finns på att ge funktionshindrade jobb. En fond för fattiga änkor finns med.

 

(Visited 51 times, 1 visits today)
Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *