• JORDBRUKSPORJEKTET MAMAN ULLA

    Upptill finns meny med sidor av längsiktig karaktär. Nedan finns akutella inlägg i tidsordning. De är ordnade i kategorier till vänster.

Mer info om Pool och Kindamba

Information vad som händer i Pool har jag inhämtat från La Semaine Africaine den 7 nov 2017 samt från en annan tidning Sel Piement 6 – 13 nov 2017. De första små tecknen på att lugn börjar återvända kan skönjas. De unga rebellerna i Pool erbjuds nu att lämna skogarna och ta med sina vapen. De riskerar inge repressalier alls. En särskild grupp har bildats för konkreta åtgärder och många sektorer i samhället är engagerade. Men det är långt från fri och säker rörelsefrihet för personer och varor.

Tre ministrar har utsetts för att ansvara för varsitt område. Undantaget är dock Kindamba, Vindza och Kimba där ninjas har infilterat och skapar oro. Tyvärr gäller det ju Kindamba där natten mellan tredje och fjärde november Ninjas härjar i några perifera kvarter i Kindamba stad. Bl a har de varit aktiva i just de kvarter där vi bodde 2013 ungefär sex månader.

Tidningarna rapporterar också om ett överfall i distriktet Loukoumbo där bytet blev 14 jaktgevär, 18 motorcyklar, livsmedel, mobiler och pengar. Invånarna har lämnat byn. Man undrar om detta är de sista uppblossande verksamheterna innan freden slutligen kommer.

I Vounda är den närmaste byn Vounda 2 ca 20 minuters promenad från oss. Där fanns före oroligheterna ett 40-tal personer. Nu har sex yngre återkommit. De har konstaterat förödelse, men då gäller det att militär, som varit stationerade där har plundrat. . Emma, en av de sex, reser tillbaka i slutet av denna vecka. Det går att ta sig med lastbil den nya vägen Brazzaville-Pointe Noire någon gång i veckan. Den kan inte nå Kindamba men vägen passerar ett par mil från Vounda. Hon går av och får gå till fots över bergen för att komma fram. Hon tar med sig tillbaka sin yngste son, ca 2 år gammal.

(Visited 14 times, 1 visits today)
Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *