• JORDBRUKSPORJEKTET MAMAN ULLA

    Upptill finns meny med sidor av längsiktig karaktär. Nedan finns akutella inlägg i tidsordning. De är ordnade i kategorier till vänster.

Tvål

Inom kooperativet Maman Ulla har vi börjat göra kallrörd två i Nganga Lingolo. Kooperativet äger ju en mark på landsbygden i Vounda. Men vi kan inte nu i mars 2017 resa dit eftersom oroligheterna, som började i april 2016 bara fortsätter. Byarna i Vounda har övergivits sedan en tid tillbaka. I väntan på att vi ska kunna återvända har jag och Magloire gått en tvålutbildning här. Jag visar några bilder från den. Tvål är en bristvara så vi vill introducera tillverkning och utbildning där och då behöver vi ju kunna tillverka tvål.

En  kort beskrivning om hur vi gör:
Ett halvt kilo kaustiksoda mixas med 1,7 liter vatten och får stå två timmar att kallna. 3,5 liter palmolja värms över eld och blandas sedan med lutlösningen. Essence/olja från från citrongräs tillsätts för att få doft. För att få bubblor tillsätter vi tvättmedel.
Tvålmassan hälls i en form, som får stå minst 24 timmar innan vi skär till tvålen.

Några bilder

 

 

(Visited 25 times, 1 visits today)
Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *