• JORDBRUKSPORJEKTET MAMAN ULLA

    Upptill finns meny med sidor av längsiktig karaktär. Nedan finns akutella inlägg i tidsordning. De är ordnade i kategorier till vänster.

Bakgrund till situationen i Pool

Sedan den demokratiska öppningen 1990 har Kongo utsatts för väpnat våld på grund av politiskt gräl. Vissa politiska partier kunde underhålla beväpnad milis ansvariga för brott, som förblivit ostraffade. 1993 uppstod de första väpnade konflikterna mellan politiska partier. År 2003 slöts avtal som gjorde slut på kriget i Pool mellan en rebellrörelse led att pastor Ntoumi och regeringsstyrkorna. Efter svåra förhandlingar med flera aktörer inblandade kunde man utse Ntoumi till särskild minister med ansvar för fred och återuppbyggnad. Programmen för demobilisering, insamling av vapen och återintegrering av rebellerna i det civila samhället genomfördes med mer eller mindre framgång. Dialog ersatte väpnad kamp. Rebellernas brott lagfördes inte för att ge freden en chans- Fred hade återställts i Pool liksom tidigare i de övriga regionerna. Flera stora projekt kunde genomföras bl a byggdes vägen mellan Brazzaville och Kinkala. Inom den decentralisering av åtgärder i olika regioner som sker i Kongo kunde många projekt genomföras i Pool. Vem kunde på den tiden föreställa sig de svårigheter som skulle komma.

Ntoumi i ledning för en allmän institution gjorde blomstrande karriär som affärsman och reste regelbundet mellan sin bas i Pool och Brazzaville. Han fortsatte att underhålla en beväpnad milis under täckmantel av en religiös rörelse, där han är pastor.
Inför presidentvalet den 20 mars 2016 blev han ledare för presidentkandidaten Kolélas kampanj. Han utnyttjade detta till att åter ta Pool som gisslan och återvända till förhållandena före 2003. Flera attacker efter den fjärde juli i Brazzaville har genomförts i Pool. Regeringen svarade med att bomba Ntsoumis basläger i Pool och på andra platser. En arresteringsorder utfärdades mot honom och hans två närmaste medhjälpare. Myndigheterna förstärkte den militära närvaron i Pool och försökte fånga honom. Ntsoumis åtgärder har varit att återgå till terrorism. Rebellernas anfall på en ambulans och andra attacker diskvalificerar honom som politiker. Man kan inte ta till vapen, döda oskyldiga och ställa politiska krav. Hans enda möjlighet nu är att underkasta sig juridisk rättvisa. Befolkningen i Pool har lidit tillräckligt.

Många ställer sig nu frågan hur det kommer sig att armé och polis inte får tag i Ntoumi. Fler lutar åt att Ntoumi är en ”fond de commerce”. En fasad för andra intressen. För sin egen trovärdighet måste myndigheterna snabbt ställa förövarna inför rätta. De förfogar ju över en stor professionell styrka militärer och polis.

La Semaine Africaine, 12/10-16, Joachim Mbanza Editorial

Svårt se hur detta ska utvecklas, men vi tror på en fredlig framtid. Folk i byarna är oroliga att militära helikoptrar plötsligt ska attackera i sin jakt efter rebeller. Inget sådant har skett i Kindamba och Vounda.

(Visited 39 times, 1 visits today)
Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *