• JORDBRUKSPORJEKTET MAMAN ULLA

    Upptill finns meny med sidor av längsiktig karaktär. Nedan finns akutella inlägg i tidsordning. De är ordnade i kategorier till vänster.

Fiskodling

IMG_8517Vi har besökt en stor fiskodlingsanstalt, som ligger en knapp mil från Nganga Lingolo. Vi har möjlighet att bygga dammar i Vounda, men än vet vi inte om eller när vi skulle påbörja fiskodling.

DSCN2887

Dzoumouna fiskodlingsanstalt tillkom på 1950-talet, då Kongo ingick i Franska Centralafrika. De exporterade till de andra länderna i Franska Centralafrika. Den är på 13 hektar mark och därav upptar dammarna 6 hektar. Fisken som odlas är Tapia Nilotec, vilket är en tålig fisk och är den fisk som odlas överallt i tropikerna.

En å eller flod har dämts upp till en damm, vatten leds sedan in i anläggningen. Dammarna fylls eller töms allt efter behov. Löv och avfall placeras i dammarnas hörn och ger näring till fisken, som matas med ca 1,5 kg foder i varje damm. Det finns tre serier dammar. I serie A reproduceras fisken. Fiskarna bygger bo och sköter sedan gemensamt om de befruktade äggen. De är munn-bärare.
Till serie B:s dammar förs fisken över när den nått en viss storlek. och därefter förs de sedan till dammar i  serie C, där de får  växa till sig, tills de blir stora nog att säljas. Hela cykeln tar ca sex månader.

Varje damm har ett hus för grisar, vars avföring spolas ut direkt i dammen och gör vattnet näringsrikt för fisken.

 

(Visited 90 times, 1 visits today)
Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *